Documentaire 

Documentaire 100 jaar leven in de Brouwerij(straat) 

De Onze Lieve Vrouwe Parochiekerk in Kortenberg bestaat 100 jaar. Kijk naar een exclusieve documentaire met interessante interviews. Aan het woord komen: Bisschop Koen Vanhoutte, deken Patrick Maervoet, pastoraal coördinator Chantal Lemmens, Burgemeester van Kortenberg Alexandra Thienpont, de bekende historicus Henri Vannoppen (erfgoedhuis) en voorzitter van de kerkfabriek André Aernoudt. Elders op deze pagina de complete interviews met deze personen die zich openhartig uitspraken.    

Bisschop Koen Vanhoutte over 100 jaar kerk in Kortenberg

De bisschop werpt een blik op de toekomst van de kerk in het algemeen in België, maar kijkt ook naar Kortenberg. Een uniek interview. De Bisschop is van mening dat er altijd een vorm van kerk zal blijven bestaan en is hoopvol voor de toekomst. Dit, ondanks dat de kerken minder bezocht worden dan voorheen. 

Deken Patrick Maervoet over de honderdjarige kerk

Deken Patrick Maersvoet is een ervaren pastoor, die dit ambt ook uitoefende in Kortenberg. Hij woonde bijna tegenover de kerk die hij heel goed kent. Hij verheugt zich op de toekomst, die hij rooskleurig inziet. 

Historicus Henir Vannoppen bijna 1000 jaar kerk in Kortenberg

De zeer bekende Henri Vannoppen, tevens voormalig burgemeester van Kortenberg is een lopend geschiedenisboek. Dat blijkt uit dit interview, waarin hij minutieus de geschiedenis van de parochie Kortenberg door loopt vanaf 1096. Een aangename en dynamische verteller, die nog veel meer weet dan in dit filmpje. Dus beperkt hij zich tot de feiten , die sowieso interessant zijn. 

Het bijzondere interieur van de Kerk in Kortenberg. Excursie met Chantal Lemmens

Pastoraal Coördinator Chantal Lemmens loodst ons door de kerk en wijst op unieke decoraties en ornamenten in de kerk. Daar zitten enkele historisch belangwekkende stukken bij. Laat je meevoeren door een enthousiaste verteller. 

Voorzitter van de Kerkraad, André Aernoudt over de toekomst van de kerk in Kortenberg

De kerk van Kortenberg is het episch centrum van vele activiteiten van tientallen vrijwilligers die de kerk draaiende houden. Zoals de 86-jarige koster Michael Vanheel, maar ook vele anderen. De voorzitter is zowel optimistisch als kritisch voor de toekomst. Hij is blij met de nieuwe aanwas van nieuwe Belgen die een belangrijke bijdrage leveren aan de parochie. Ook in die zin is hij hoopvol gestemd. 

Burgemeester Kortenberg Alexandra Thienpont werpt blik op de toekomst van de kerk

Alexandra Thienpont (CD&V) is een groot supporter van zowel de kerk in Kortenberg als de andere kerkgebouwen. Het is veelal historisch erfgoed, maar de instandhouding kost ook veel geld. Maar het gaat niet alleen over de zorgen rond dit erfgoed, maar ook over de kansen om de gebouwen een nieuwe exploitatieimpuls te geven. Dit in samenwerking met Kerkraad en Kerkfabriek. 

Voorzitter Kerkraad